Taeniopygia guttata

 

 Herkomst

De zebravink komt van oorsprong uit Australië. Hij bewoont grote delen van het Australische vaste land, uitgezonderd het schiereiland van Kaap York en enige kustgebieden in het Oosten, Zuiden en Zuidwesten. De eerste zebravinken werden al voor 1850 in Europa ingevoerd. In 1872 wordt voor het eerst succesvol gekweekt met zebravinken. In 1952 wordt in Engeland een speciaalclub voor zebravinken, de Zebrafinch Society, werd opgericht. Sindsdien is de zebravink een altijd een populaire vogel geweest.

Gedrag en omgang

Zebravinken zijn kleine, vriendelijke vogeltjes die het goed met elkaar en met andere vogels kunnen vinden. Ze zijn ook voor de pas beginnende liefhebber zeer geschikt. Omdat zebravinken zo klein zijn is het belangrijk om erg fijn volièregaas te gebruiken . Ze kunnen namelijk door vrij kleine openingen. De zang van de zebravink is een zacht, vrolijk geluid. Het mannetje produceert een eentonig 'trompetachtig snorrend' geluid.

Verzorging

Met een goede verzorging kan een zebravink ongeveer 10 jaar oud worden. Het is erg belangrijk dat de zebravink altijd een badje met water ter beschikking heeft. Dit is om het uitdrogen van de veren tegen te gaan. Als bodembedekking kunnen beukensnippers of schelpenzand gebruikt worden. Zorg dat er altijd grit, slijpsteentjes en sepia in de kooi aanwezig zijn, dit is nodig bij de vertering van de zaadjes. Uiteraard moeten de zebravinken ook elke dag vers water ter beschikking hebben.

Huisvesting

Voor twee zebravinken heeft u een kooi nodig van minimaal 40 x 40 x 40 cm. Zet de kooi tochtvrij en niet in het volle zonlicht. Zorgt u voor voldoende stokjes zodat ze heen en weer kunnen wippen. De stokjes moeten een doorsnee hebben van 12 mm. Plaats de zitstokken niet boven de voer- en drinkbakken omdat deze anders snel bevuild zullen worden. Zebravinken zijn nestslapers, wat betekent dat ze niet op een stok of tak de nacht doorbrengen, maar in een nest(kastje). Zorg er daarom voor dat in de kooi en of volière nestkastjes zijn opgehangen. Het beste is om een halfopen “kistje” te gebruiken met de maten 11 x 11 x 11 cm.

Rebas Footer