Padda oryzivora

 

Herkomst

De rijstvogel komt oorspronkelijk uit Indonesië van de eilanden Java, Bali en Bawean. Vanuit hier zijn ze verspreid (meegenomen door handelaren en reizigers) naar Zuid-Afrika, Zuidoost Azië en de Filippijnen. Tegenwoordig kan de Rijstvogel overal in Azië goed overleven. De boeren beschouwen de Rijstvogel als schadelijk omdat een zwerm rijstvogels de rijstvelden kunnen vernielen. Ze zijn niet bang van vogelverschrikkers, geschreeuw of andere pogingen om hen te verdrijven. In het wild plant de Rijstvogel zich gemakkelijk voort in de buurt van mensen, in de steden, onder daken van huizen, in parken, schuren en natuurlijk in de bossen.

Gedrag en omgang

De rijstvogel kan het beste per koppel gehouden worden. Indien u meerdere vogels samen wilt houden moeten ze met een oneven aantal koppels in een volière gehouden worden. Deze koppels moeten geruime tijd van te voren per koppel apart worden gezet zodat de vogels die gekoppeld zijn ook daadwerkelijk bij elkaar blijven. Dit om eventuele gevechten te voorkomen. De rijstvogel kan, in tegenstelling tot wat men vaak zegt, beter niet met andere kleinere soorten vogels samen gehouden worden. Het kan anders gebeuren dat de rijstvogels nesten leeghalen of de tenen afpikken van andere vogels.

Verzorging

De dikte van de zitstokken is voor rijstvogels van groot belang. Zijn de stokken te dik, dan krijgen de vogels kromme of scheve tenen. Zijn ze te dun, dan leren de vogels een slechte houding aan te nemen. Bovendien slijten de nagels niet af. De ideale dikte voor een zitstok is 7mm. De nagels groeien vrij snel, zorg dus dat deze regelmatig bijgeknipt worden. De rijstvogel kan absoluut niet zonder scherpe maagkiezel en grit. Ook sepia is een must. Kan hij niet over deze essentiële bestanddelen beschikken dan komt hij gegarandeerd met zijn spijsvertering in de problemen. Ondanks zijn robuust voorkomen is de rijstvogel niet winterhard. In de winter hebben ze een vorstvrije ruimte nodig om te vermijden dat tenen en nagels bevriezen.

Huisvesting

De rijstvogel heeft een kooi nodig van minimaal 50 x 70 x 60 cm (lxbxh). Zet de kooi tochtvrij en niet in het volle zonlicht. Zorgt ook voor voldoende zitstokjes. Plaats de zitstokken niet boven de voer- en drinkbakken omdat deze anders snel bevuild zullen worden. Rijstvogels zijn zeer levendige vogels die gebruik maken van alle lagen van de volière. Zo zie je ze vaak bezig met het zoeken op de bodem en het vliegen van stok tot stok, ook spelen ze vaak met elkaar door elkaar achterna te gaan. Tijdens warme zomerdagen nemen ze graag een verkoelend bad.

Rebas Footer