Algemeen 

Dwerghamsters onderscheiden zich van de Syrische hamster door hun grootte. Zo weegt de Syrische hamster 120 tot 180 gram en de dwerghamsters maar 40 tot 80 gram. De dwerghamster worden opgedeeld in vier soorten, Campbelli, Chinese, Roborovski en de Russische dwerghamster, die ieder weer hun eigen kleurslagen hebben. De verzorging, huisvesting, voeding, voortplanting en gezondheid komen bijna geheel overeen bij deze vier soorten. Toch vinden de dieren ergens anders hun oorsprong en zijn de diertjes verschillend in gedrag en omgang. Om die reden worden de laatste twee punten per ras beschreven. 

Verzorging 

Met een juiste verzorging kunnen dwerghamster 1,5 tot 4 jaar oud worden. Het verschil hierin is zo groot doordat dit per soort nog wat verschil. Zo wordt de roborovski dwerghamster 1,5 tot 2 jaar en de Chinese dwerghamster 3 tot 4 jaar oud. De Russische en Campbelli dwerghamster zitten daar tussenin en worden 2 tot 3 jaar oud. Voor een juiste verzorging wordt in eerste instantie verlangd dat het verblijf van de dieren schoon is en blijft. Hiervoor moet het verblijf, afhankelijk van het aantal dieren en de grootte, ongeveer eens per week worden schoongemaakt. Daarnaast moet er iedere dag vers water en voer worden aangeboden. Wanneer er voedsel gevoerd wordt dat snel bederft dan moeten de resten ook iedere dag uit het verblijf gehaald worden. Daarbij moet dan ook het nest gecontroleerd worden omdat de hamster daar alles verzameld. 

Huisvesting 

De dwerghamsters moeten een verblijf hebben van minimaal 40x30x30 cm (lxbxh). Deze oppervlakte is voldoende voor 2 tot 4 dieren. Omdat deze dieren niet springen, is een deksel niet altijd noodzakelijk. Het is wel aan te raden om een traliehok te nemen. Een dichte bak zorgt namelijk voor een slechte ventilatie. De kooi mag niet vol in de zon staan. Beter is het om de bak niet in direct zonlicht te plaatsen, tevens moet er opgepast worden voor tocht. Dwerghamsters kunnen namelijk slecht tegen tocht en dat zal de gezondheid beïnvloeden. Gezien de gegeven feiten dient de Russische dwerghamster alleen binnen gehuisvest te worden. De omgevingstemperatuur is ideaal tussen de 15 en 21 graden Celsius. Als de dieren in een te lage temperatuur komen of te weinig ligt krijgen, kunnen ze in een winterslaap raken. Russen of Roborovskys kunnen het best alleen gehouden worden. De Campbelli dwerghamsters kunnen het beste alleen of per twee gehouden worden. Deze dieren zijn namelijk monogaam en als er dus een koppeltje is ontstaan hebben ze weinig interesse meer in soortgenoten. Let er wel op dat er bij verschillende geslachten in een kooi nestjes met jongen te verwachten zijn. Tot slot moet de Chinese dwerghamster alleen gehuisvest worden. Een zieke hamster kan in quarantaine geplaatst worden maar dit is af te raden tenzij het echt noodzakelijk is. De kans dat het zieke dier na terugplaatsing niet geaccepteerd wordt, is zeker aanwezig. Als bodembedekking kunnen verschillende materialen gebruikt worden die in de dierenspeciaalzaken daarvoor aangeboden worden. 

Voeding 

Het rantsoen van de dwerghamsters bestaat grotendeels uit een knaagdiermengsel of een speciaal hamstervoer, beide zijn te koop in de dierenspeciaalzaak. De dwerghamsters moet hier 10 tot 15 gram per dag van hebben. Daarnaast is het van belang dat de dwerghamsters voldoende groente en fruit binnen krijgen. Het beste kan er gekozen worden voor groente en fruit dat relatief weinig vocht bevat. De dieren moeten dagelijks een stukje groente of fruit ter grootte van een dobbelsteen krijgen. In de natuur krijgen dwerghamsters ook dierlijke eiwitten binnen. Daarom is het aan te raden om elke week wat dierlijke eiwitten in de vorm van een hondenbrok of een insect te geven. Aangezien kattenbrokken over het algemeen zouter zijn dan hondenbrokken, zijn hondenbrokken een betere bron van dierlijke eiwitten. Tijdens de dracht moet de kwaliteit van het voer optimaal zijn. Naast het voer moeten de dwerghamsters dagelijks beschikken over vers drinkwater. De dwerghamster drinkt gemiddeld 4 ml water per dag maar hij moet hier onbeperkt over kunnen beschikken. Het beste is om dit aan te bieden in een drinkfles. 

Voortplanting 

De dwerghamster is geslachtsrijp op een leeftijd van 4 tot 5 weken. Het is beter om pas bij een leeftijd van 3 maanden met het dier te gaan fokken. Het vrouwtje is eens in de 4 dagen vruchtbaar. Zij zal dan bereid zijn om zich te laten dekken. Na de dekking kan bij alle dwerghamsters de man gewoon bij de vrouw in het hok blijven. Over het algemeen zijn paartjes niet strijdlustig naar elkaar toe. Het vrouwtje begint zodra ze bevrucht is met het maken van een nest. Dit nest is komvormig en wordt zo ver mogelijk bij het deurtje vandaan gemaakt. Het nest wordt gemaakt uit bodemmateriaal, eventueel aangevuld met houtwol of hooi. Aanwezige loopradjes en waterbakjes moeten uit het verblijf gehaald worden. De jongen kunnen zich bezeren aan het looprad en verdrinken in de waterbak. De draagtijd bij dwerghamsters bedraagt ongeveer 18 tot 21 dagen, dit is afhankelijk per soort. De draagtijd van de Chinese en Roborovski dwerghamsters bedraagt 21 dagen en de draagtijd van de Russische en Campbelli dwerghamsters ligt rond de 18 tot 19 dagen. Gemiddeld worden er 4 tot 6 jongen geboren, maar dit kunnen er ook beduidend meer zijn. Wanneer de jongen zijn geboren, moeten de dieren zo veel mogelijk met rust gelaten worden. Bij stress kunnen de volwassen dieren in paniek raken en de jongen opeten. Maak daarom in deze periode het hok zo min mogelijk schoon, denk alleen aan het schoonmaken van de toilethoek. De jongen verlaten vanaf hun 2de week af en toe het nest om de omgeving te verkennen. De jongen van de Roborovski dwerghamster zijn zelfstandig vanaf de leeftijd van 5 weken. Bij de andere soorten zijn de jongen zelfstandig vanaf de leeftijd van 3 tot 4 weken. De jongen moeten als ze zelfstandig zijn bij de ouders weggehaald worden omdat er anders ongecontroleerde paringen plaats zullen vinden. 

Gezondheid 

Bij deze kleine knaagdieren geldt dat wanneer ze ziek worden, ze snel geholpen moeten worden. Als een diertje namelijk ziek is kan het met een dag voor hem afgelopen zijn. Om deze reden is het ook heel belangrijk om ziektes te proberen voorkomen. De volgende aandoeningen kunnen voorkomen bij de dwerghamsters: 

Longontsteking 

Longontsteking en verkoudheid worden bij hamsters vaak veroorzaakt door tocht. Niet alleen tocht, maar ook kou in combinatie met vochtigheid kan zorgen voor een zieke hamster. Wanneer een hamster longontsteking heeft of verkouden is gaat het dier niezen en krijgt het een natte neus. Als de ziekte verergerd gaat de hamster ook reutelend ademen en komt er echt nattigheid uit zijn neus. In dit laatste geval is een bezoekje aan de dierarts nodig. Deze zal dan waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. 

Diarree 

Hamsters kunnen door verschillende oorzaken als verkeerde voeding, tocht en vocht last krijgen van diarree. In de meeste gevallen met dodelijke afloop. In vrijwel alle gevallen wordt de diarree veroorzaakt door te vochtrijk voedsel. Mocht de hamster er last van krijgen dan mag hij alleen nog maar droog brood, gekookte rijst of knäckebröd krijgen. Daarnaast kan het drinkwater het beste vervangen worden door kamillethee. Het verblijf moet tijdens de ziekte meerdere malen per week en het liefst per dag schoon gemaakt worden. Wanneer de diarree voorbij is kan het verblijf het beste ontsmet worden. 

Natte staart 

Bij hamsters komt in een kleine hoeveelheid de E.coli bacterie voor in de darmen. Wanneer het dier wat zwakker of erg gestrest wordt komt deze bacterie in actie. In veel gevallen gebeurt dit direct na de aankoop. Het dier wordt namelijk uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en reist een bepaalde afstand af om vervolgens weer in een nieuwe vreemde omgeving geplaatst te worden. Dit alles kan als zeer stressvol werken voor de hamsters. Aan de verschijnselen dankt deze ziekte ook zijn naam. De hamsters hebben voortdurend een natte staart en anus. Naast de natte staart en anus eten de dieren niet en zijn ze apathisch. Dieren met deze ziekte moeten direct naar de dierenarts om te voorkomen dat ze binnen 48 uur sterven. 

Suikerziekte of nierproblemen 

Iets wat ook voorkomt bij dwerghamsters is suikerziekte of wat daar sterk op lijk. De ziekte kan herkend worden doordat de dieren heel veel drinken, in de meeste gevallen minimaal hun eigen lichaamsgewicht. Als er veel gedronken wordt moet ook alles uitgeplast worden. De dieren hebben daardoor vaak een heel grote plashoek of meerdere plashoeken welke erg sterk naar ammoniak ruiken. De dieren worden vaak heel erg actief of juist heel erg rustig en kunnen last hebben van overgewicht. De hamsters kunnen getest worden op suikerziekte door Diastix, Keto-Diastix of Multistix van Bayer aan te schaffen. Wanneer de hamster deze sympthone hebben kun je niet meer met deze dieren fokken omdat deze genetisch overdraagbaar is. 

Huidaandoeningen 

Hamsters kunnen last krijgen van verschillende huidaandoeningen. Deze huidaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door parasieten, mijten of schimmels. Alleen zwakke dieren krijgen over het algemeen last van parasieten zoals vlooien en luizen. Doordat de dieren gaan krabben van de jeuk ontstaan er vaak kale plekken waaraan herkend kan worden dat de hamster last heeft van parasieten. Dierenspeciaalzaken hebben hiervoor diverse middeltjes in de schappen staan. Als de hamster last krijgt van mijten ben je een stuk verder van huis. Deze dieren veroorzaken korsten en eczeem die ervoor kunnen zorgen dat de hamster binnen een maand helemaal aangetast is. Daarnaast is de huidmijt besmettelijk en kunnen andere dieren er ook besmet mee raken. Middelen tegen huidmijt zijn ook te verkrijgen bij de betere dierenspeciaalzaken en anders bij de dierenarts. Tot slot de schimmels welke voor kunnen komen bij de hamsters. Deze zijn vaak te herkennen door kleine schilfers op de oren of neus. Huidschimmel is niet alleen besmettelijk voor andere dieren maar ook voor mensen. Het is gelukkig vrij eenvoudig te verhelpen door middeltjes die bij de dierenarts gehaald kunnen worden. 

Campbelli dwerghamster 

Herkomst 

De Campbelli dwerghamster (Phodopus sungoris campbelli) komt oorspronkelijk uit Noord-Monoglie en Noord-China. Tevens kwam hij voor in de deelrepublieken Mantsoerije (China), Altai en Tuva (beide Rusland). De soort is ontdekt door dhr C.W. Campbelli en is naar hem vernoemd. In 1905 werd de soort door dhr Thomas voor het eerst beschreven. Omdat de Russische en Campbelli dwerghamster beide hetzelfde leefgebied hebben, dacht men dat ze tot hetzelfde soort behoorden. In 1967 is hier onderzoek naar gedaan. De conclusie van dit onderzoek was dat ze inderdaad dezelfde soort waren. In 1982 is er een nieuw onderzoek geweest, o.a. naar genetische verschillen tussen deze twee soorten. Hieruit kwam naar voren dat de soorten wel degelijk verschillen. Het grote verschil zit hem in de chromosomen. De vrouwelijke Campbelli dwerghamster heeft, in tegenstelling tot de vrouwelijke Russische dwerghamster, twee X –chromosomen. De mannelijke Campbelli dwerghamster heeft het Y-chromosoom op een andere positie zitten dan de mannelijke Russische dwerghamster. De vorm van het Y-chromosoom is bij beide mannelijke dieren verschillend. In 1984 is besloten dat het twee verschillende soorten zijn, daarom hebben ze beide een andere Latijnse naam gekregen. Hierdoor kwam de Campbelli aan de naam Phodopus sungoris campbelli. In de jaren 70 werd de Campbelli dwerghamster voor het eerst als huisdier in Engeland gehouden. Hiervoor werden ze voornamelijk in laboratoria gehouden. In 1983 kwamen ze voor het eerst in Nederland voor 

Gedrag en omgang 

Campbelli dwerghamsters zijn solidair tegenover elkaar, maar de dieren houden er niet van om uit hun verblijf gehaald te worden. Ze zullen daarbij afwerend reageren, wat kan betekenen dat men gebeten wordt. Om een Campbelli dwerghamster uit zijn verblijf te halen kan een doosje gebruikt worden. De hamster kan ermee gevangen worden, mits dit snel gebeurd. Anders kan er wat lekkers in het doosje gedaan worden waardoor de hamster het doosje ingelokt wordt. De Campbelli dwerghamster is vooral tijdens de schemering actief en slaapt overdag. Door genoemde factoren is de Campbelli dwerghamster dus geen echte “knuffelhamster” die dagelijks uit zijn verblijf gehaald wilt worden. 

Chinese dwerghamster 

Herkomst 

De Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) komt oorspronkelijk, zoals zijn naam al aangeeft, uit het noorden van China. Daar leven de hamsters op zeer diverse plekken van kale vlaktes tot dichtbeboste gebieden. De eerste notities en beschrijvingen van de Chinese dwerghamster dateren pas van rond 1900. De Chinese dwerghamster werd in die tijd nog als zelfde soort gezien als de Daurische dwerghamster, welke nooit een populair huisdierras is geworden. In eerste instantie werden de Chinese dwerghamster, net als vele anderen, op universiteiten of in laboratoriums gehouden. In de zestiger jaren kwamen een aantal dieren in de handen van liefhebbers waarna de dieren hun strijd begonnen om een populair huisdier te worden. 

Gedrag en omgang 

Chinese dwerghamsters zijn vooral tijdens de schemering, maar ook ’s nachts actief. Dit betekend dat de dieren overdag slapen en zich dus weinig laten zien. De Chinese dwerghamster is in tegenstelling tot de andere dwerghamsters een uitstekende klimmer en doet dit ook graag. Ondanks dat de Chinese dwerghamster niet tolerant is tegen soortgenoten is hij dat wel tegen zijn verzorger. Als deze dwerghamsters rustig benaderd worden zullen ze (bijna) nooit bijten. Zelfs oudere dieren zijn nog op een relatief korte termijn tam te maken. 

Roborovski dwerghamster 

Herkomst 

De Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit Zuid en West Mongolië. Daar leven de dieren in woestijnachtige gebieden waar maar weinig eten te halen valt. Hierdoor kan de Roborovski ook met een klein beetje voedsel in leven blijven. De Roborovski dwerghamster wordt nog niet zo heel erg lang als huisdier gehouden. In de jaren ’70 werden de eerste Roborovski dwerghamsters in plaats van laboratoriumdier als huisdier gehouden. In 1982 zijn de eerste Roborovski dwerghamsters vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. 

Gedrag en omgang 

Roborovski dwerghamsters zijn vooral in de avond, nacht en ochtend actief waardoor de dieren overdag slapen. De dieren kunnen zeer actief zijn, alleen zullen weinig klimmen doordat ze dat niet gewend zijn. De Roborovski dwerghamsters zijn niet alleen vriendelijk naar eigen soortgenoten maar ook naar de verzorger. Deze dwerghamsters zijn alleen vrij lastig uit hun verblijf te halen doordat de dieren zeer bewegelijk en snel zijn. Als men hem probeert te pakken rent hij snel van je weg. Als deze hamsters niet met de hand te vangen zijn kunnen ze met iets lekkers in een doosje gelokt worden. Doordat deze dieren zo watervlug zijn, zijn ze minder geschikt als huisdier voor kinderen die willen knuffelen. 

Russische dwerghamster 

Herkomst 

De Russische dwerghamster (Phodopus sungorus sungorus) komt oorspronkelijk voor in Siberië. Het dier is onder verschillende namen bekend. Zo wordt hij ook wel Siberische hamster of Winter White genoemd. In de geschiedenis van de Russische dwerghamster is het Max Planck Instituut belangrijk. Eén van de wetenschappers van dit instituut, Klaus Hofmann, heeft deze diersoort in de jaren 60 bestudeerd en ermee gefokt. De meeste Russische dwerghamsters die nu in Europa en de Verenigde Staten worden gehouden, stammen af van de dwerghamsters uit het Max Planck Instituut. Russische dwerghamsters zijn de populairste dwerghamsters als het gaat om huisdieren. De Russische dwerghamster behoort vrijwel rond van bouw te zijn. De kleuren kunnen verschillen. De bekendste kleur is de wildkleur. Hierbij is de buik grijswit, de oren zijn donker en de vacht is donkerbruin met een zwartbruine streep over de rug. In de winter krijgt de Russische dwerghamster zijn wintervacht en wordt wit, vandaar de naam Winter White. Bij huisdieren is dit niet het geval omdat het dier binnen gehouden wordt. Hij weegt tussen de 40 en 50 gram. 

Gedrag en omgang 

De Russische dwerghamster is de enige onder de dwerghamsters die niet alleen in de avond, nacht en ochtend actief is. De tijden waarop deze dieren uit hun nest komen verschillen nogal. De ene keer zal dit overdag zijn, maar soms ook ’s nachts. De Russische dwerghamster is tolerant tegenover soortgenoten als ze vanaf jongs af aan bij elkaar zitten. Zo werk het ook met de verzorger. De verzorger moet de hamster van jongs af aan lokken en in de hand nemen. De Russische dwerghamster moet namelijk leren dat hem niets gebeurd als hij wordt vastgepakt. Als deze dieren tam zijn kunnen ze, doordat ze minder snel zijn als de andere dwerghamsters, goed dagelijks uit hun verblijf worden gehaald. 

 

Rebas Footer