Agapornis roseicollis

 

Herkomst

De Agapornis komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Afrika, hij komt daar voor in Angola tot aan de oevers van de Oranjerivier. In het wild leeft de agapornis voornamelijk in droge rotsachtige gebieden met bladverliezende bomen. Ze leven in kleine groepjes van 10 tot 15 vogels en zorgen er voor dat ze altijd in de nabijheid van water blijven. Doordat ze nog wel eens op vrij grote hoogten te vinden zijn, 1500 tot 2000 meter, zijn ze vrij goed bestand tegen temperatuurswisselingen.

Gedrag en omgang

In het Engels worden agaporniden ook wel “lovebirds” genoemd, deze benaming heeft te maken met hun aanhankelijke karakter. Ze kunnen een erg hechte band met hun partner of eigenaar ontwikkelen, gedurende hun hele leven. Vaak wordt gedacht dat agaporniden in gevangenschap alleen in paren gehouden kunnen worden. Dit is niet altijd het geval; ze kunnen ook een hechte band aangaan met hun eigenaars, mits er voldoende liefde en aandacht aan het vogeltje gegeven wordt.

Verzorging

Met een goede verzorging kunnen agaporniden zo'n 10 tot 15 jaar oud worden. Belangrijk om te weten is dat als de vogels 's winters buiten gehouden worden ze de beschikking moeten hebben over een nestkast omdat ze zeer gevoelig zijn voor teenbevriezingen. Agaporniden zijn dol op spelen. Zorg ervoor dat er voldoende speelgoed (kralentouwen, klimtouwen, ladders) aanwezig is. Om verveling tegen te gaan kan er wat wilgenhout in de kooi geplaatst worden. Agaporniden zijn dol op slopen en zullen de hele schors van de takken afhalen.

Huisvesting

De agapornis heeft een kooi nodig van minimaal 60 x 70 x 100 cm (lxbxh) met horizontale tralies, want Het zijn levendige, ondernemende vogels die graag klauteren en klimmen, in een te kleine kooi zou de vogel zijn vleugels kunnen beschadigen. Naast een grote kooi heeft de agapornis ook stevige zitstokken nodig met een diameter van circa 16 mm. De kooi moet van stevige materialen gemaakt zijn zodat de agapornis met zijn krachtige snavel de kooi niet kapot kan krijgen en kan ontsnappen. Als bodembedekking kan schelpenzand gebruikt worden. Ook vogelgrit, slijpsteentjes, en sepia moeten in de kooi aanwezig zijn.

;

Rebas Footer